Tano tänker

Någonstans att skriva ner allmänt filosoferande när vännerna är trötta...

Jag förutspår...

Publicerad 2013-07-23 11:07:00 i Allmänt

Att idag blir en bra dag! Jag känner det ända ut i fingerspetsarna! (Ja till och med mitt stukade finger från i lördags säger mig det...)
 
Steg upp redan vid fyratiden för att skjutsa föräldrarna till flyget. (Mamma som förövrigt fyller år idag, grattis igen!) Det är kring en timmes enkelväg till Landvetter och i ensamheten på hemvägen dundrade jag på med musiken. Då ploppade något upp i spelllistan jag inte lyssnat på mycket länge, återigen en sådan där låt som innehåller massor av känslor och minnen från svunna tider. Fick mig att minnas en tid av spänning och frihet. En tid som innehöll nya äventyr och bekantskaper. Starka känslor av glädje smög sig på mig. Faktiskt just den glädjen jag känner att jag börjat hitta tillbaka till på senaste tiden, efter att ha vandrat i en liten humörsvacka ett tag. Något som säkert inte synts mycket utåt men jag ändå känt inombords. Att få dessa känslor nu kunde dock inte ha kommit mer passande, för just idag ska jag ut på ett äventyr med grabbarna! Precis de grabbar jag fick sådana starka associationer till av melodin. Det är dags för festival och det blir fest och party hela veckan ut. Har sett fram emot detta länge. Att få släppa allt och bara leva för dagen. Som jag nämnt tidigare är detta ett sådant skönt gäng av personer som verkligen vet hur man släpper loss och inte tar livet på för stort allvar. Det kan inte bli annat än succe! Det var så fantastiska känslor att det kändes som att jag körde på moln hem och aldrig ville att resan skulle ta slut...
 
I eftermiddag ska jag alltså tvärs över landet för att möta upp grabbarna på festivalen, men först börjar dagen med att ligga här på föräldrarnas bakgård i ännu en vacker sommardag. Varit tre dagar fyllda med strålande solsken och jag har redan antagit en pepparkaksbrun nyans. Tyvärr så har det blivit väldigt lite kitesurfing då vindarna inte alls varit med oss, men som sagt har man istället fått njuta av sommaren så det står alldeles härliga till. Hoppas dock på mer vind när jag avlägger ett besök här igen i början av nästa vecka. Nej nu är det dags för ett hårt träningspass innan det ska till att åkas tvärs över landet. Ha nu en bra dag allihopa! (Så att jag får rätt i min förutsägelse. ;))
 
Testade pappas nya slackline som lördagskvällsnöje, riktigt kul! Men klurigt...
 
För klurigt visade det sig då jag stukade ringfingret rätt rejält... :P
 
Garnerade mammas födelsedagstårta och insåg efteråt hur likt det blev mönstret på shortsen...
 
Åt en pizza på en av de bästa lunchrestauranger jag varit på. Magnifik utsikt!
 
Det kan bli mycket grejer när man kitesurfar... 
 
Sommargrill, det bästa som finns!
 
Passade på att shoppa lite i skomeckat Varberg. ;)
 
Avslutar med den obligatoriska strandbilden. Vilket väder! :)
 
 

Kitesurfning

Publicerad 2013-07-20 01:47:00 i Allmänt

Åh semester! Den kom tillslut och det känns så fantastiskt skönt! Sitter nu på tåget mot Varberg och föräldrarna. Där ska jag spendera helgen innan det på tisdag bär av mot nya äventyr. Verkar bli strålande sommarväder och planen är att det ska bli mycket kitesurfning. Jag känner mig mer taggad på detta än någonsin tidigare. Kanske kunde det därför vara på sin plats att förklara lite vad kitesurfning innebär för de som ännu inte har stött på detta.
 
Kitesurfning är alltså en typ av surfning där man använder sig av vinden för att förflytta sig, men till skillnad från vindsurfning så använder man här inte ett segel utan en kite uppe i skyn. Denna kite är som en överdimensiomerad drake, likt de drakar man som barn kunde leka med på blåsiga dagar. I kiten sitter surfaren fast med linor som fäster i både en sele och en bom. Genom selen kommer draget från kiten och bommen används för att styra den. Det låter enkelt och det är faktiskt inte så svårt heller. De flesta behöver bara någon timme på sig för att lära sig styra kiten på en grundläggande nivå. För att kunna surfa behöver man såklart något under fötterna också och detta är företrädesvis en kitesurfingbräda. Om man kör på vatten. För här kommer lite av kitesurfningens charm in då underlaget inte måste bestå av just vatten, åtminstone inte i dess flytande form. Faktiskt skedde min första kiteupplevelse på en av Östersjöns isar. Då med ett par skidor på fötterna och påpälsad i tjocka vinterkläder. Det går med andra ord alldeles utmärkt att köra kitesurfning även på vintern. Vinterkiting har sin egen karaktäristiska upplevelse. Det finns exempel på långturer där man ömsom skidrar och kitesurfar för att förflytta sig långa sträckor, ibland även som ett tävlingsmoment. Ett annat fränt exempel är att surfa på fjällen. Med rätt vind kan man helt sonika kitesurfa uppför berget och därefter köra slalom/bräda utför. Många möjligheter beroende på smak, men de flesta favoriserar ändå att surfa på flytande vatten. Eftersom kitesurfning är populärt kan detta innebära en stor mängd surfare, för även om den inte är en särskilt gammal version av surfning har den redan atttraherat en stor del av folket inom denna värld. Idag när man går på en surfstrand är det minst lika vanligt med kitesurfare som andra surfingtyper. Nu är jag ingen expert på surfing men om jag spånar fritt så tror jag det dels beror på att kitesurfningen är enkel att komma igång med, versatil och har relativt sett låga krav på vind/vatten-förhållanden, men framförallt för att det är så grymt roligt!
 
 
I familjen är det pappa som är mästaren på kitesurfning, även om vi faktiskt började samtidigt. Detta gjorde vi för en sisådär tio år sedan när vi gick på  en kurs tillsammans. Pappa har alltid varit intresserad av dylika saker och nappade hårt direkt. Man kan nog säga att de senaste tio åren har mycket av hans liv kretsat runt surfingen. Som när ledighet ska tas så vindarna passar, vilken bil man kan ha så utrustningen ryms, vart man ska åka på semester så att bästa kitemöjligheterna finns... Det har nog till och med varit drivande vid valet av bostadsort då Varberg är en av Sveriges bästa surfingplatser. Att det blir på detta sätt är inte så konstigt för det krävs goda förutsättningar för att få bra surfning. Desto mer erfarenhet man har desto högre förväntningar har man också. Har man då även det som sitt stora fritidsintresse får man se till att anpassa livet. Förövrigt driver pappa ett företag på sidan om sitt vanliga jobb, där han håller i kitekurser. Så den som har vägarna förbi Varberg och är sugen på att testa är det bara till att ta kontakt! (www.chtano.se)
 
Själv är jag inte lika inbiten som far min. Jag har aldrig ägt min egen utrustning (som tur är har pappa så det räcker gott och väl till oss båda). Detta innebär därför att jag aldrig kört själv utan bara under de tillfällen då jag besökt mina föräldrar. Eftersom vi i många år bott med långa avstånd ifrån varandra blir det inte så många tillfällen och ännu färre där det ges bra kitemöjligheter. Man kan lugnt säga att detta hämmat min surfutveckling. Om man bara surfar ett par gånger per säsong och ofta med icke optimala förutsättningar (det vanligaste är för lite vind) så är det svårt att skaffa erfarenhet. Min kontroll på kiten är dock helt okej. När vi började för tio år sedan så var kitearna mycket sämre konstruerade än idag. Då var det ett gissel att få upp dem om de kraschade i vattnet. Med dagens kitear är detta inget problem längre, under förutsättning att det är tillräckligt med vind. Denna svårighet kombinerat med att åka i sämre förhållanden (byiga vindar) gjorde att jag skaffade mig en rätt bra kontroll över kiten. Normalt sett låter jag den aldrig krascha i vattnet överhuvudtaget, trots att det ibland händer att jag slungas uppochner i vattnet med huvudet före...
 
Däremot något ess på själva surfningen är jag som sagt inte och har inte heller känt någon stress att bli. Träningen och tävlandet i styrkelyft har ju varit mitt stora intresse. Kitesurfingen är en rolig fritidsgrej men inget jag haft dragningen att själv lägga mycket energi på. Däremot har jag haft känslan att det nog kommer en perioden i livet då man kommer vilja prioritera även detta. Kanske börjar den perioden närma sig för jag känner nu ett större sug tidigare. Tankar har till och med börjat uppstå över att införskaffa egen utrustning att ha i Stockholm. Det får nog fortfarande vänta en stund men det närmar sig.
 
Hursomhelst nu senast under semesterveckan i Danmark lyckades jag trots svag vind genomföra några hyfsade åk. De stunder det blåste upp kändes det att takterna satt i. Det gav mersmak. Känner mig nyfiken på att ta nästa steg och kanske testa något riktigt trick. Därför blir det fokus på strandhäng de närmaste dagarna. Vindprognoserna är inte övertygande men det gäller att ta tillvara vindpustarna när de kommer och i annat fall kan man alltid passa på att njuta av solen och värmen. Det är inte som att man varit bortskämd med det i sommar...
 
Blev inte klar med inlägget innan jag nådde fram till föräldrarna. När jag anlände gick vi lite i stan och det var kul att se att det är riktigt bra drag här i Varberg. Sommarstad som det är. Passar perfekt att snappa upp sommarkänslor för det är ju trots allt semester nu! Nu är det även dags för sömnen så man orkar med en hel dag på stranden imorgon! 
Hoppas ni också får en underbar sommarhelg!
 
Kitesurfning i Danmark
 
Förbereder oss
 
Ibland händer en liten olycka och då kan man få plocka sjögräs... ;)

Djupare mening

Publicerad 2013-07-14 15:25:00 i Allmänt

Det är söndag, jag sitter på jobbet och har äntligen fått batteri i mobilen. Eller? Skulle mobilen kanske få fortsätta befinna sig i ett strömlöst tillstånd? Senaste kvällen får en att börja fundera. Det har hursomhelst varit en riktigt bra helg. Startade redan i fredags med grillkväll hos en vän, det bjöds förutom god mat även på en hel del galna historier och skratt. Och så igår fick jag till sist chansen att njuta av solens varma strålar igen. Det var nu flera veckor sedan sist. Hängde på stranden med en gammal vän från studietiderna på universitetet. Vi har knappt träffats sedan plugget så det fanns självfallet mycket att prata om. På något sätt glömde jag bort laddaren och när jag slutligen kom hem på kvällen var mobilen död. Visste att jag skulle ha en tredje laddare någonstans (har som tur var även en på jobbet) så jag satte igång med ett febrilt letande. Man känner sig lätt handikappad när man inte kan ha kontakt med omvärlden (använder heller ingen hemdator). Sökandet var dock meningslöst och just när jag gav upp slog det mig att den där laddaren hade jag ju faktiskt gett bort för inte så länge sedan, till en person jag ansåg hade bättre nytta av att äga en fungerande laddare än jag hade av en tredje. Får hoppas denne har någon användning för laddaren nu...
 
Detta att vara avskärmad visade sig dock vara positivt på ett helt annat sätt än jag hade trott. Istället för att följa med några vänner ut så fick jag en lugn kväll för mig själv. Tog mig för att köpa lite godis och bestämde mig även för ovanlighetens skull att se på en film. Något som händer väldigt sällan nuförtiden men denna kväll var jag taggad. När jag bläddrade igenom utbudet på streamingtjänsten stötte jag på en dokumentär "Chasing ice" som omedelbart kom att fånga min uppmärksamhet. Den skildrar glaciärernas tillbakagång och hur de i ökande takt smälter bort. Det lät intressant och möjligheten att få se storslagna vyer kunde jag inte hålla mig ifrån denna gång. Jag skulle inte komma att bli besviken. Faktiskt det omvända då jag blev djupt tagen av berättelsen. Inte så mycket av dokumentärens innehåll i sig utan desto mer av kampen bakom skapandet av den. Jag blir alltid så förundrad och fascinerad av människor som viger sina liv för något de tror på. En övertygelse att göra något gott. Var för en tid sedan på Cosmonova och såg "Born to be Wild". Samma känslor uppstod den gången. Det framstår som dessa människor har funnit en högre mening med livet. De vill lämna ett avtryck. Det är historier som denna som får mig att fundera på min egen plats här i livet. Är det verkligen här jag vill vara? Visst har jag det bra, massor av härliga vänner, en bra utbildning och ett bra jobb. Men känns livet verkligen meningsfullt? Är jag på rätt plats? Får jag verkligen vara den jag vill vara? Kanske har jag än mer på senare tid börjat ifrågasätta hur livet ser ut och denna dokumentär ställde saker på sin spets. Jag kände mig manad att gå på en promenad och smälta tankarna, så det blev återigen ett nattlig tur runt sjöarna...
 
Det var en mycket behaglig kväll efter den varma sommardagen. En promenad utan mobil denna gång, därav varken musik eller fotografering. Förvånande nog så gillade jag det. Visst stötte jag direkt på föremål som dokumenteringsnerven tinglade för. En ensam fiskare satt vid den naturreserverade sjön och tjuvfiskade. Det hade varit en fin bild, om mörkret tillåtit linsen att fånga upp den. Ett problem jag inte behövde brottas med denna gång. Därefter råkade jag få syn på en fågelunge. Tror det kan ha varit en Storspov. Lite bulligt söt sådär. Helt ensam var den. Satte mig på huk alldeles intill och iaktog den. Det var något konstigt med hur den stod still. Jag frågade mig om benen verkligen skulle se ut på det sättet. Svaret kom strax efteråt när den rörde på sig. Den haltade betänkligt, hoppade nästan enbart på vänsterfoten. Den verkade ha skadat sitt högra ben kraftigt. Lite rädd verkade den då den försökte gömma sig bland grästovor så jag insåg att min närvaro bara gjorde det värre. Samtidigt slogs man av känslorna att vilja hjälpa den stackars krabaten, men vad hade man kunnat göra? Den skulle nog inte klara sig länge i detta skick men det är väl livets obönhörliga väg... Som sagt, inget av detta dokumenterades på annat sätt än i mitt medvetande och nu även i text här. Jag kom att tänka på en diskussion jag haft med en vän angående fotograferande. Han är inte imponerad av detta nöje, han tycker att man bör uppleva stunden och inte tappa fokus genom att mixtra med en kamera. På sätt och vis håller jag med, det är att uppleva stunderna som bygger upp livet. Däremot så får jag ut mycket av fotograferingen. Det är inte bara något man gör skojs skull, det ger en tillfredsställelse att lyckas fånga ett ögonblick så man både kan dela med sig av detta till andra och själv använda för att förstärka sina minnen. Denna kväll blev det dock att bara uppleva för stunden och kanske skulle man ändå ta sig fler sådana tillfällen i framtiden.
 
Under promenaden fortsatte jag att fundera över livet. Egentligen skulle jag vilja resa jorden runt. Se världen. Besöka platser och ta intryck. Kanske hitta någon större mening på samma sätt som personerna i dessa historier gjort. Man har alltid varit så inrutad i ett tankesätt. En tydlig rak väg, man ska utbilda sig och skaffa ett bra jobb. Men kanske är det inte alls rätt väg? I tankarna återkom jag till något som vi pratat om tidigare under dagen på stranden. Vi hade kommit in på en gemensam gammal klasskompis som tagit avbrott från studierna och helt sonika begett sig ut på en världsomspännade segling. En seglats som nu pågått i par år. Jag kan bara föreställa mig vilka otroliga upplevelser detta medfört. Jag frågar mig om inte en sådan fantastisk resa innebär mer erfarenheter än vad som annars sammantaget samlas upp under ett vanligt svensson-liv. Vi kom fram till att han gjort helt rätt. Han tog chansen i den mest passande perioden av livet, innan man är färdigutbildad och inne i karriärsvängen. Nu känns det försent. Eller är det verkligen? Jag undrar...
 
Tankarna kom även på något som jag tidigare nämnde i slutet av inlägget om min idrottsberättelse. Är det verkligen rätt att lägga ner så mycket tid på träningen? Vad ger det egentligen? Finns det någon värdefull poäng med denna förströelse? Vad mer innebär idrotten än att vara ett roligt fritidsintresse? Att sport är bra det tvekar jag inte på. Det behövs för vårat samhälle, det skänker glädje och lek för människor genom alla åldrar. Men man behöver knappast utföra det på elitnivå för att det ska vara så. Tar det inte mer kraft och fokus än vad det ger tillbaka att kämpa mot att vara bäst? För vem bryr sig om man är bäst? Varför ska man ens bry sig själv? Om jag nu genomför vad jag spånat om till vintern, att försvara mitt SM-guld och kanske till och med skulle lyckas sätta ett svenskt rekord. Vad spelar det för roll i slutändan. Är jag på något sätt annorlunda för att jag är svensk mästare? För att jag satt ett rekord? Hjälper det någon? Ju mer jag tänker på det, desto mer grundlöst känns det. När jag ser dokumentärer och får inblick i historier som dessa säger det mig att det finns mer i livet, djupare saker att lägga sin tid på. Det gäller bara att lyckas hitta vad detta är...
 
Om man nu inte kan ta sig iväg på en världsomspännande segling, varifrån ska man få intrycken? Kanske är det att läsa som är nyckeln? Text är onekligen ett mycket kraftfullt verktyg. I sanning läser jag alldeles för lite. Kanske för att jag gillar att tänka mer. Det är inte sällan jag suttit där med boken framför mig, men inte bemödat mig att öppna den utan fastnat i egna grubblerier istället. På senare tid har jag funderat om det inte vore värdefullt att skaffa mer input, att vidga sina vyer lite mer. Känner mig dock handfallen vart jag ska börja. Häromveckan när jag passerade förbi biblioteket så fick jag för mig att gå in och skriva "filosofi" i deras sökdator, men sökresultatet kändes för ohanterligt och jag hastade snabbt vidare till tunnelbanan. 
 
Innan jag återvänt hem denna natt kom jag även till en annan insikt. Tog ett beslut inför framtiden som får bära eller brista. Det känns rätt, lika rätt som hela denna kvällen kändes. En kväll bara för mig själv och mina tankar. Jag vaknade helt utvilad på morgonen och var tillfreds. För även om det nu skulle vara så att man inte är på helt rätt plats i livet så kommer man så länge man tänker och reflekterar kunna göra sina val för att ta sig dit. Det finns trots allt ingen annan än en själv som sätter begränsningarna...
 
Balkongmys.
Nästan 500g hamburgare blev det denna fina kväll. :)

Kvällspromenad

Publicerad 2013-07-11 01:03:00 i Allmänt

Idag var ingen toppendag. Är så fruktansvärt less på att jobba nu. Semesterveckan var endast en aptitretare och knappast nog när man jobbat konstant i ett halvår. Åtminstone inte för mig. Det är dock bara en och en halv vecka till ytterligare två veckors ledighet. Får hoppas dessa hjälper mera för motivationen. För i grunden är det inte själva jobbet som det är fel på. Däremot finns inte motivationen på samma nivå som normalt och då presterar man heller inte som vanligt. Inte på det sätt som man förväntar av sig själv. Detta i sin tur gör att det känns tråkigt och så minskar motivationen ytterligare. En ond spiral...
 
Tränade ändå som vanligt idag, ett benpass på lunchen och ett kombinerat löp- och armpass efter jobbet. Kände fortfarande att jag behövde få göra något mer, ta bort frustrationen någonstans och då fick det bli en långpromenad på kvällen. Detta var utan konkurrens det bästa som hände på hela dagen. Det är något nästan magiskt att ta sig ut på en sen kvällspromenad. Man finner lugnet och friden. Världen runtomkring möter en med stillhet och skönhet. Visst är det trevligt att promenera i sällskap men majoriteten av mina promenader görs i ensamhet. Jag föredrar detta. En stund för dig själv och dina tankar. Med lite härlig musik i öronen så blir det helt perfekt. Visserligen är möjligheten att ta in naturens ljud och tystnad också en ynnest men riktigt bra musik skapar ändå den absolut bästa sinnesstämningen. Faktiskt lyssnar jag nästan löjligt mycket på musik, men det ger mig energi. Ja skulle nästan vilja påstå att det är vad som håller mig igång. Det är den drog jag behöver. Med musik blir jag alltid på bättre humör, oavsett tillstånd före. Så var även fallet denna kväll. Tillsammans med promenaden runt sjöarna känns livet åter rätt fint. 
 
Ja det finns då ett par underbara sjöar alldeles utanför husknuten. Det passar sig väldigt väl att gå ett varv runt dessa. Man erbjuds både sköna vyer och ett behagligt lugn. Har ingen aning om hur många nattliga promenader jag tagit där, men det är otaliga. Jag uppskattar möjligheten till detta oerhört mycket. Har nått slutsatsen att oavsett var jag kommer bo i framtiden ska där finnas bra promenadstråk. Det kommer definitivt vara ett krav...
 
Det enda negativa med kvällens promenad var att jag lyckades tappa mobilen i marken under fotograferandet. Fast inte gör det så mycket, är väl bara charmigt med en till skärmrepa... ;)
 
Bjuder här på lite bilder från kvällens vackra tur. Ha det så fint tills nästa gång!
 
Lötsjön
Råstasjön med Friends Arena i bakgrunden
En söt snigel
De kan onekligen konsten att skita...
En stackare som fått se slutet av sitt liv...
Inte bara fåglar i krokarna, några harar/kaniner som tittar fram.

 

En idrottshistoria

Publicerad 2013-07-08 21:24:00 i Allmänt

Jag minns det så väl. Jag var i åtta års åldern och spelade en fotbollsmatch. Eller jag var åtminstone ute på planen men det var ungefär allt. Jag hade inte gjort någon bra match alls, jag kämpade inte tillnärmelsevis nog. Mamma var med som support på denna match, på det sätt som mina föräldrar alltid varit i de aktiviteter som jag företagit mig. Efteråt var hon var dock rättfram. Uppriktigt men välmenat förklarade hon att jag måste skärpa till mig, för sådär dålig kondition kunde jag inte ha. Jag blev först lite sur, det är som alla vet inte alltid lätt att ta kritik som träffar rätt. Samtidigt förstod jag att det var sanningen. Jag var för snäll mot mig själv, jag måste kämpa mer för att bli bättre! För jag kunde bättre, det visste jag. Talang har jag alltid innehaft, men i många fall tror jag den främst härstammar från en kraftig tävlingsinstinkt. Vilket innebär att det skall mycket till innan jag ger mig så länge målet finns inom rimligheternas värld att nå.
 
I grund och botten tror jag kämparinstinkten finns i oss alla. Det är liksom så vi människor är konstruerade. Ursprungligen behövde vi antagligen kämpa för vår överlevnad, skaffa mat och skydda våra liv. Nu behöver vi inte detta längre men den där kampen tycker jag mig skönja hos de flesta, även om den kan ta sig uttryck på högst varierande sätt. En del satsar på en sport, en del inom musik, en del på karriär, andra på sitt sociala liv och så vidare. En del kanske till och med anser att haffa tjejer/killar är det viktigaste målet. Gemensamt är att det man satsar på vill man prestera bra i, troligtvis vill man vara bäst om så är möjligt. Nu är det dock så att man inte alltid kan vara bäst. Det är något jag definitivt lärt mig från livets skola. För sanna mina ord om jag försökt, det har tävlingsandan sett till och kanske har just denna varit extra hög hos mig. Om det sedan kommer från uppväxt eller medfött vet jag inte, men den har funnits där så länge jag kan minnas och har lett till att jag satsat hårt på de flesta områden i livet. Det inbegriper skola och karriär, men framförallt fritidsintressen. Ett tag höll jag på med musik, mer specifikt gitarrspel, och försökte såklart bli bäst även där. Att påstå att detta hör till någon av mina talanger vore dock en kraftig överdrift. Dit jag nådde var enbart genom träget nötande, något musiköra har jag inte begåvats med. Något som däremot passade mig bättre var sport och jag testade på idrotter av allehanda slag. Det började med innebandy och fotboll i unga år, kring tidpunkten då man just lämnat dagis. Sedan testades det på lite allt möjligt som pingis, brottning, simning tills jag på riktigt fastnade för friidrott och nu slutligen i mer vuxen ålder styrkelyft. Men vi kommer dit så småningom.
 
En sport jag faktiskt inte körde som ändå var en fluga i min ungdom var golf. Visserligen roligt, men det var inte riktigt min grej. Jag tror inte jag fann det fysiskt utmanande på det sätt som jag ville. Men som sagt var det "inne" vilket gjorde att alla jämnåriga höll på med det under denna tidsperiod. Det innebar att de flesta kompisarna åkte iväg på sommaren för att spendera sina dagar på golfbanorna. Jag var ofta själv kvar, men istället för att lata mig bestämde jag mig för att göra något produktivt av tiden. Varför inte helt enkelt bli bra på fotboll? Så när kompisarna med sina golfbagar cyklade iväg på morgonen så traskade jag istället till fotbollsplanen. Där höll jag till för mig själv. Övade skott, sprang och dribblade. Fram och tillbaka. Detta pågick i timmar, ända tills kompisarna tillslut återvände från sitt golfande. I efterhand förstår jag inte riktigt hur jag hade tålamodet att fortsätta dag ut och dag in, men är man tillräckligt envis och har bestämt sig... Det gav hursomhelst utdelning. Minns speciellt tydligt när jag besökte en vän på min födelseort, våra familjer var fortfarande bra vänner men efter att vi flyttat bodde han nu nästan ett helt land bort. Jag stannade hos dem en vecka och vi spelade mycket fotboll. Det speciella var att jag blev prisad till höjden av ungdomarna där. För det visade sig att de hade stora problem att ta bollen av mig. Jag hade tydligen lyckats öva upp min förmåga till den grad att jag nästan lekte med motståndarna och det blev som ett projekt för dem att försöka få mig att tappa bollen. Detta var kanske min topp, åtminstone känslomässigt, i "fotbollskarriären". Framförallt kändes det onekligen bra att slitet i ensamhet gett resultat och förstärkte väl tron på att hårt jobb lönar sig. Det var även denna vecka som jag tog ett beslut som skulle definiera en stor del av mitt återstående liv. Har alltid varit rätt morgonpigg av mig och vaknar därför före de flesta. Man får på detta sätt en hel del tid att fundera. Denna morgon medan min kompis fortfarande sussade sött i sängen bredvid låg jag och funderade på just detta med att jobba målmedvetet och att använda tiden till något bra. Det tycks ju onekligen som man kan nå dit man vill om man bara försöker. Det hade jag även lärt mig i skolan, där jag alltid var noga med att arbeta fokuserat och göra alla läxor direkt vid hemkomst. Som ett resultat var jag bland annat flera matteböcker före årskursen och räknade högstadiematte redan på mellanstadiet. När jag tänkte på detta dök en idé upp att jag skulle använda min beslutsamhet till något bra. Jag skulle börja träna på morgonen. Jag hade redan fått smak för detta med att utveckla kroppen. Detta var före styrketräningens popularitet, så inga sådana influenser fanns. Tyvärr ska sägas, för det är lätt att börja spåna hur det gått om jag börjat med en styrkesport redan i ung ålder. Livet är dock fullt av dessa "om" och det tjänar aldrig någonting till att gräma sig. Konklusionen blev hursomhelst att jag skulle börja springa på morgonen, tidigt före skolan startade. Så kom det att bli också. Hela året i sexan och in på högstadiet steg jag upp flera gånger i veckan vid femtiden och gav mig iväg på en löptur (frågan är om inte detta förstärkt min morgonpigghet för resterande del av livet). Detta gjordes oavsett väder och kyla. Jag har växt upp i vår norra landsände vilket innebär ett kallt klimat. Under vintertid är veckor med minusgrader konstant kring trettio ingen ovanlighet. Trettio minusgrader är inte något att rekommendera gemene man att löpa i, tro mig för jag har försökt även detta. Kring tjugo går gränsen för vad som är rimligt, om än fortfarande inte behagligt. Det fanns dock morgnar då jag gick in och väckte föräldrarna för att fråga om de tyckte det var okej att jag begav mig ut då temperaturen passerat tjugo. Föräldrarna har som sagt alltid varit stöttande, uppmuntrande och i många fall även påhejjande, speciellt då med skolan, men det har alltid varit mina egna beslut. Pappsen svarade ofta att han tyckte jag borde stanna hemma för att det var för kallt, men ändå kunde jag ge mig ut för att jag kände drivet att få trotsa motståndet. Känna att man gjorde allt man kunde för att ta sig framåt. I vissa fall dumdristigt, men samtidigt lärdomsfullt. Jag tror att för varje sak du kämpar dig igenom kommer du ut som en lite starkare människa.
 
I samma veva började jag även med en ny sport som kom att uppsluka mitt liv en lång tid framöver, nämligen friidrott. Jag hade alltid varit snabb, snabbast på skolan, snabbast i fotbollslaget. Jag tyckte det lät kul med friidrott och kände att jag måste prova. Har aldrig varit rädd för att testa något nytt så sagt och gjort. Jag fastnade direkt. Trots att förutsättningarna för friidrottsträning är långt ifrån optimala där uppe, med långa vintrar och få bra inomhushallar (endast en riktig inomhushall fanns, men den låg långt bort och besöktes därför bara en gång i veckan) så kändes friidrott som min grej. Det var så inspirerande med en individuell sport där man fick kämpa mot sig själv och endast med kroppen som redskap. Det kändes så genuint, så rätt.
 
Till en början körde jag alla grenar. Detta gör man ofta som yngling. Det finns ingen anledning att specialisera sig, ingen fördel av att ta bort den allsidiga träningen. Och jag var rätt duktig. Somrarna framöver kom att bestå av mycket tävlande och jag tog en hel del medaljer. Dock ingen SM-medalj (som man visserligen först fick försöka på när man blivit något år äldre). Vid denna tidpunkt körde jag fortfarande på hårt med innebandyn och fotbollen. Detta inkluderade ett antal träningar och matcher i veckan. Tillslut blev det för mycket att fortsätta med morgonlöpningen. Att en del kvällar bestod av dubbla träningar och hemkomst vid tiotiden för att sedan stiga upp klockan fem och löpa. Det var inte hållbart. Det föll sig då rätt naturligt att morgonlöpningen fasades ut. Dessutom kördes mycket specifik löpträning på friidrottsträningarna. Morgonlöpningen hade dock gett mig en riktigt bra grundkondition. Så bra att jag började styra över mitt friidrottande mot mer medel och långdistans. Jag var fortfarande snabb, men inte på en SM-nivå. Däremot på medeldistans såg jag min möjlighet. Jag fortsatte visserligen med många grenar ett tag framåt, men med den mängd löpning jag genomförde gav jag aldrig dessa grenar någon riktig chans. Springer man flera längre intervall och långdistanspass i veckan är inte musklerna anpassade för sprint eller hopp. Det är åtminstone vad jag tänker nu i efterhand. Vid den här tidpunkten tänktes nog inte så långt, bara att jag ville ta en SM-medalj. Återigen kampen för att bli bäst. Så himla långt bort var jag inte heller. Med min bästa tid på 800m låg jag kring en topp tio placering i min åldersgrupp i Sverige. Det var ingen omöjlighet att man skulle kunnat tagit en medalj på SM då. Tyvärr sumpades min bästa chans bort eftersom 800m inte var en gren på inomhus SM den säsongen. Istället fick det bli 1500m, en distans jag inte hade någon erfarenhet av. Orutin gjorde att jag drog upp försöksloppet i ett rasande tempo och såklart totalt dog på sista varvet. Hamnade därmed bland de sista och var helt förkrossad. Hur går man vidare från det? Vad jag bestämde mig för var att kämpa hårdare. Jag skulle allt visa folk att jag kunde, att jag var tillräckligt bra för att nå toppen. För det måste ju vara möjligt att nå dit man vill bara man kämpar tillräckligt hårt? Var det inte vad min erfarenhet sa mig? Något alternativ kunde inte finnas...
 
Så jag fortsatte träna på ännu hårdare och flyttade därigenom ännu mer fokus från innebandyn och fotbollen. Visserligen två sporter jag älskade att utföra men de kunde inte riktigt mäta sig med friidrotten. Denna sport som fastnat i mitt hjärta och mina tankar alltid kretsade kring. Jag definierade mig som friidrottare, det var vad jag var i själen. Den gick först. Som tur var hade jag dock kvar min snabbhet och all träning i unga år satt fortfarande i. Trots att jag började komma närmast sporadiskt på fotbollsträningarna så fick jag ändå spela matcher. Jag spelade som striker för att göra mål. Utnyttja min snabbhet. Liknande för innebandyn, jag hade min kondition och kunde springa mycket mer än de flesta. Spelade som center och försökte vara överallt på banan. Det var fortfarande riktigt kul och jag presterade okej. Jag hade nog fortsatt om jag kunnat, men sedan kom skadorna. Dessa förhatliga skador. Jag insåg snabbt i samråd med mina föräldrar att det var för mycket träning. Kroppen kunde inte klara allt, jag var tvungen att välja om jag skulle satsa så hårt som jag gjorde. Alternativet var att köra lättare på allt, men det var aldrig något riktigt alternativ. Så jag fortsatte därefter helhjärtat endast med friidrotten. Övriga sporter fick stryka på foten.
 
Skadorna verkade dock aldrig riktigt försvinna. Jag fortsatte med samma träning i flera år och kanske tränade jag fortfarande för hårt. En träningsvecka kunde bestå av upp till sex löpdagar med flera pass hård intervallträning. Sådana där träningspass som skapar ångest en hel dag i förväg. Samtidigt var det nog vad som krävdes. Eller snarare vad som minst hade krävts om jag klarat av den långsiktigt. För krasst talat så hade jag inte talangen nog för att hävda mig mot de bästa. Jag har stött på så många galna talanger genom åren. I flertalet fall kunde jag kämpa minst lika hårt om inte hårdare, men de var helt enkelt bättre. Det är bara dumt att förneka att det finns människor som har bättre förutsättningar för olika saker i livet och när det går upp för en att hur mycket man än kämpar så kommer det finnas de som presterar bättre kommer du till ett vägskäl. Du kan antingen ge upp din kamp, sluta kämpa för att bli bäst eller så kan du ge dig fan på att göra så bra ifrån dig som dina förutsättningar medger. Det kanske inte finns någon möjlighet för att du ska nå toppen i detta liv men du kommer oundvikligen nå längre än om du inte kämpar alls. Jag tror aldrig jag ens seriöst har övervägt att sluta kämpa. Det finns helt enkelt inte på kartan, enda alternativet vore om fokuset flyttades till ett annat mål att kämpa lika hårt mot. Men vad denna insikt gav mig är ett mått av ödmjukhet inför det att alla inte kan vara bäst och detta inte heller är vad som är det viktigaste. Ibland är det i kampen dit som värdet ligger. För vad betyder egentligen målet i sig? Blir någon på riktigt lyckligare av en vinst? Möjligtvis kortsiktigt, för stunden är det en bekräftelse och det är väl vad vi alla på någon nivå söker. Men långsiktigt? Om man ser på det objektivt så är ett SM-guld bara en medalj och en undflyende titel. Detta är vad jag börjat inse ännu mer på senare år.
 
Åter tillbaka till träningen så nej att sluta satsa var aldrig något alternativ men delvis skadorna gjorde att jag aldrig nådde dit jag själv kände att jag borde kunnat nå. Detta tillsammans med livets framfart gjorde att friidrotten hamnade lite ur fokus. Jag kom att bedriva egen träning på en ny plats i Sverige och tävlade inte. Men det ska sägas att inte för en sekund såg jag det som slutet på mitt satsande, i mina ögon var det bara en mellanperiod för framtiden och jag tränade fortsatt lika mycket. Exakt hur det skulle se ut i framtiden var jag osäker på, men kämpa för att bli bäst var jag säker på att jag skulle fortsätta göra. Under denna tid var jag också väldigt intresserad av träningslära, kost och kroppen. Det var största intresset att läsa på om dessa ämnen. Så till den grad att jag tvivlade på mitt studieval. Jag fick kämpa för att orka studera mattematik eller fysik utanför skolan, det var inte lika intressant längre. Jag ställde mig till och med frågan om jag skulle avsluta studierna i Teknisk Fysik. Kanske vore det bättre för mig att byta till läkarlinjen? Jag hade trots allt skaffat mig betygen för att komma in. Men efter en hel del kval så bestämde jag mig för att fortsatte min civilingenjörsutbildning, fast på en annan ort. Nu är inte riktigt läkarämnen och träning samma sak, men detta berör ändå något jag funderat över. Att låta för stor del av livet kretsa kring en sak. Jag tror man får mer ut av se fler nyanser, det är lätt att bli för insnöad. Det är också en anledning till att jag efter denna tiden minskat mitt intresse för dessa områden rätt radikalt. Träningen tar tillräckligt stor del av ens tid som det är. Fortfarande idag kan jag dock fundera hur det varit om man hamnat inom den medicinska världen istället...
 
Det var vid denna flytt till ny studieort som mitt idrottsliv tog en helt ny vändning. Jag hade börjat intressera mig mer för styrketräning och såg styrka som en potentiell väg att bli en riktigt bra löpare. Då är det naturligt att ställa sig frågan, för att bli stark vart ska man vända sig? Det bör logiskt sett vara till de som har mest kunskap i frågan och vilka vet inte bättre än de som tävlar i kraftsport? Jag tog därför kontakt med styrkelyftsklubben på den nya studieorten. Inte med någon tanke på att börja tävla där utan bara med målet att ta lärdom om styrkeutveckling och bli stark på riktigt. Ack så fel jag hade...
 
Det var en mycket intressant värld som öppnade sig. Direkt började man inspireras av personerna runtomkring och det dröjde bara några månader innan jag gjorde min första tävling. Resultaten kom ganska snabbt och det verkade onekligen som jag var bättre lämpad för denna typ av sport. År av slit som friidrottare hade aldrig tagit mig till toppen och här stod jag redan efter två år som styrkelyftare och kämpade redan på SM nivå. Första medaljen på junior-SM kom som en överaskning. Det kändes oerhört stort. Att äntligen få tampas bland de bästa. Nästa medalj var ingen överraskning, från och med nu var det bara medaljer som gällde. Speciellt SM vinsten hägrade fortfarande. Men den lät dröja på sig. Jag fick dock chansen till något som kändes lika stort som SM-medaljer. Nämligen att företräda sverige som en del av sveriges landslag på junior-EM. Den känslan slår det mesta, stoltheten att få representera sitt land. Jag njöt av varje sekund. Den känslan hoppas jag få möjlighet att uppleva igen.
 
Därefter trummade det på, jag växte ur juniortiderna och blev senior. Motståndet blev ännu hårdare men jag lyckades ånyo med att ta medaljer på SM. Vinsten fortsatte dock att retfullt hålla sig utom räckhåll. Styrkelyft hamnade också under en period lite i skymundan. Det var mycket som hände i livet och jag bodde bland annat ett halvår utomlands, men som alltid fortsatte jag att träna på. Sedan var plötsligt åren som student över och livet i riktiga arbetslivet skulle börja. Detta innebar återigen flytt och därför även byte av klubb. Här måste jag flika in några ord om människorna i styrkelyftsvärlden, för jag har i princip bara bra erfarenheter av dessa. Jag trivdes riktigt bra i min första klubb. Trevliga personer och bra stämning, med mycket hjälpsamhet och gemenskap. Jag har också haft äran att spendera tid med andra klubbar och även där bara möts av vänlighet och värme. Det ska dock sägas att så hemma som i den klubb jag tillhör nu har jag inte känt mig tidigare. Det är en sådan stark gemenskap och glädje. Det är inte bara en träningsgrupp, det är vänskap! Så trots att styrkelyft är en individuell sport skulle jag med lätthet kunna rekommendera den till alla för att finna gemenskap!
 
Och så i år kom det tillslut, SM-guldet. Jag hade nu nått nivån då mina resultat gjorde mig till förhandsfavorit men jag var ändå riktigt nervös. Tänk om något skulle gå snett och chansen inte komma tillbaka. Mycket kan hända och det var även nära att det så gjorde och allt gått åt pipsvängen... Men det höll och äntligen stod jag där som SM mästare! Så mycket känslor, men konstigt nog mest lättnad av att nå det mål jag kämpat för under så många år. Ja egentligen ända sedan barndomen. Känner mig än idag rätt avslappnad bara av tanken på detta. Det har alltid funnits där som en dröm som ofta verkat omöjlig att nå. Nu är den drömen sann och det kommer jag alltid ha med mig. Däremot för att återvända till det jag skrev tidigare i denna berättelse. En vinst som denna är egentligen inget som spelar någon roll för livet. Hade det faktiskt gått åt pipsvängen hade jag trots allt varit densamma idag och varit lika glad för det. Att få hålla på med sporten och därigenom ha ett roligt intresse som berikar livet är det viktiga. Det är själva poängen, inte vinsterna eller resultaten. I slutändan är dessa bara siffror på papper. Det är så lätt att stirra sig blint på dessa men då missar man det stora hela. Detta blir bara tydligare och tydligare för mig.
 
Igår var jag och tittade på SM i Klassisk Styrkelyft. Det är en relativt ny variant av styrkelyft där man kör utan utrustning. Utrustningsvarianten är fortfarande dominierande internationellt men klassiska (även kallat "raw" i folkmun) kommer starkt. Jag skulle inte bli förvånad om den tog över helt inom några år, men idag är det fortfarande utrustat som benämns som vanlig styrkelyft. Jag valde att skippa dessa tävlingar, av flera anledningar. Främst bottnar det i bristande motivation. Det hade normalt sett inte hindrat mig från att köra men nu hade vi sedan länge samtidigt planerat in en semestervecka med familj och släkt. Jag var länge i valet och kvalet om jag ändå skulle köra tävling, jag är trots allt styrkelyftare så något sug finns alltid att vara med på de stora tävlingarna. Dock har jag klarat av mitt stora mål för året, SM vinsten. Efter det har jag fokuserat på lite annat, gått på diet och är inte längre i samma styrkemässiga form. Oavsett i denna typ av styrkelyft skulle jag inte haft något att säga till om för vinsten men en bronsmedalj kunde jag kanske kämpat om med min bästa form från i vintras. (Vikter kring 230-150-270 = 650 var inte omöjliga då. Vinsten gick nu på 670 kg.) Men som sagt den formen har jag inte haft senaste månaderna och jag valde att för första gången på länge ta det lugnt. Lugnt är väl relativt då träningsmängden fortfarande är stor, ja den har nog aldrig i livet varit så stor som det senaste året. I princip kör jag nuförtiden dubbla träningspass alla vardagar. Det är en träningsmängd jag ökat till eftersom och helt enkelt velat undersöka vad det skulle ge för resultat. För konditionsidrotter är detta snarast standard men för styrkeidrotter är det mer ovanligt och troligtvis på gränsen till för slitsamt. Det är nog också min slutsats. Även om kroppen har klarat av träningsmängden förhållandevis bra så har jag inte sett några jätteresultat. På senaste tiden har även kroppen börjat säga ifrån och då känns det tur att man kan låta kroppen återhämta sig under sommaren. Kanske har också motivationen åkt på en törn av träningsmängden, det blir snarast enbart på rutin man går till gymmet och man känner sig aldrig nöjd efter att ha genomfört ett träningspass. Nästa pass kommer ju ändå om några timmar igen... Mot hösten är tanken att dra igång en ny satsning mot SM i januari och försvara SM-guldet. Förhoppningsvis har man då återfått motivationen och kroppen läkt ihop. Upplägget lär då bli annorlunda, har ännu någon månad på mig att fila på det. Nu ska här njutas av sommaren! Två veckors arbete framför mig tills ytterliggare två veckors semester. Jag hoppas ni funnit något intressant i denna långa berättelse, om ni nu orkat ta er igenom den... ;)
 
 
 

Hemma?

Publicerad 2013-07-05 04:31:00 i Allmänt

Ligger här mitt i natten, ja det har nästan blivit morgon nu, och njuter av livet. Efter ännu en dag och natt med min fantastiska familj så känner jag mig tillfreds. Kanske känner jag mig till och med hemma...
 
Vad är egentligen "hemma"? Hur definierar man detta ord som så ofta används lättvindigt. Är det ett hus, ett hem, en plats? Ett område där du växt upp eller bara det ställe där du för tillfället har din bostad belägen? Eller kan det istället vara något annat. En känsla som ej är knuten till en fysisk position? Handlar inte att vara "hemma" om känslor som trygghet, glädje, säkerhet? Helt enkelt att känna sig rofylld. Vilka är då tillfällena man känner just detta? 
 
Som jag förklarade i ett tidigare inlägg, en specifik plats som jag definierade som hemma var det längesedan jag hade. De senaste åren har jag flackat runt och säkert bott på tio olika ställen. Under de förutsättningarna blir det svårt att hinna skaffa sig någon stark koppling till platserna. Därutöver bor mina föräldrar inte kvar där jag växte upp, faktiskt inte ens i samma landsände. Jag har visserligen riktigt bra vänner kvar på uppväxtorten och det är onekligen mycket trevligt att avlägga besök där, men hemma är det inte längre.
 
Denna vecka har känts som mer hemma än på många år. Vad jag har gjort nu är alltså att ha umgåtts med familjen och släkten. Detta har skett på utländsk mark, på en obekant plats och i ett nytt landskap. Kanske därför är jag ännu mer förundrad över känslorna jag upplever.
 
Jag är "ensambarn" men har varit lyckligt lottad att få växa upp väldigt nära mina kusiner. Kusiner i samma ålder och som delvis till och med har bott på samma gata. Det är säkerligen inte samma sak som riktiga syskon, men ändå så nära man kan komma för en som inga har. Vi har alltid spenderat mycket tid tillsammans, sommrar i stugan, högtider och resor. Jag minns när jag var en liten parvel på sisådär 4-6 år och ofta väntade otåligt på att de skulle komma hem så vi kunde återuppta lekandet. Nu är vi inte barn längre men fortfarande idag är det spel, lek och skratt som sätter standarden för vårt umgänge. Exakt detta, hur man känner igen sig från uppväxten och återupplever sin historia, hur man får känslor av tillhörighet och kärlek, är det som får mig att inse vad som är hemma för mig. Det spelar ingen roll vilken plats jag befinner mig på. Det är vad omgivningen består av, vilket sällskap man är i, som betyder något. Om det är med de personer man definierar som sina nära och kära. Människor man alltid kommer ha banden tätt knutna till. Människor man kommer ha välsignelsen att få följa på hela deras resa genom detta äventyr kallat livet. Både som observatör och deltagare. Personer man vet att de alltid kommer finnas där som ett tryggt fundament, ett stöd i de stunder av kaos som oundvikligen uppstår på färden. Även vänner har den rollen och är oerhört betydelsefulla, kanske något av det viktigaste man har. Men vänner kan också komma och gå, familjen är det som alltid består. Det är när jag umgås med dessa människor jag älskar och alltid kommer stå bredvid som jag känner känslorna av trygghet, glädje och ro. Ja det är då jag är "hemma"!
 
 
 
 

Bra start

Publicerad 2013-07-01 19:11:00 i Allmänt

Sovmorgon, löptur, äta frukostmat till lunch, dra sig i soffan medan regnet smattrar mot fönstret, ta en långpromenad i nytt landskap... Nu känns det onekligen som semester! :)
 
 
Tog mig tiden att planera en liten turnering att genomföra under veckan. En släktkamp i de aktiviteter som erbjuds här. Passar perfekt med en gren per dag. Tror det kommer bli riktigt bra! Och medan jag planerade fick jag äntligen se lite sol.
 
 
Nu kom kusinerna och maten står klar. Dags att stilla kurret i magen! Ciao! 

Dansk natt

Publicerad 2013-07-01 02:36:00 i Allmänt

Se där, tillgång till internet även i Danmark. Blev upphämtad av far min på färjeterminalen och efter några timmars bilfärd, bastu och final i Confederations cup tackade jag för mig. Men somna? Nej det går såklart inte.
 
Fastnade i minnen från förr. På personer som varit en del av ens liv men ej är så längre. På sätt och vis är det häftigt hur människors vägar kan korsas, slingras och nystas ihop, men sedan ändå skiljas och likt en t-korsning fortsätta åt totalt motsatta håll. Skapa en oöverkomlig distans. Vägar som aldrig möts igen. Och ändå, trots detta finns man nog för alltid i varandra genom de influenser man utövat. Erhållna erfarenheter som har påverkan på de personligheter vi nu besitter. Kanske är det omöjligt men jag kan trots allt inte undgå att fundera över vad som skulle hända om vägarna återigen korsades...
 
Ligger här själv i ett stort rum. Fyra bäddar. Imorgon kommer fler kusiner. De tre bäddarna kommer inte stå tomma längre. Men det var ett stort hus. Långt ut på den danska vischan. Erbjuder pool, biljard, fotbollsspel, you name it... Här kommer vi få det bra! Tänkte stiga upp och ta en löptur på morgonen. Insupa landskapet och luften. För luft finns det gott om. Åtminstone kraft i den. Träden står böjda. Jag erkänner, jag är lite fascinerad.
 
Detta med blogg var ingen dum ide. Det är vårdande för sinnet att sätta ord på tankarna och ha någonstans att få möjlighet att ge utlopp för dessa. Nu kan jag nog somna. 
 
Som avslutning bjuder jag på en till bild från gårdagen. Fridens!
 
 

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela